Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’nin diğer Madaya’ları

Rejimin ve Hizbullah’ın 7 aydan beri kuşattığı Madaya bölgesine bir aylık tıbbi malzeme ve gıda yardımı ulaştırıldı. Ancak kuşatmalardan dolayı açlıkla mücadale eden ve sesini Madaya gibi dünyaya duyuramayan birçok bölge var.



Åžam’ın batı kırsalında yer alan Muaddamiye bölgesinde PerÅŸembe günü 3 aylık bir bebek açlıktan öldü. Bu haber dünyada çok duyulmadı. Çünkü o gün herkes Madaya’ya giren yardımların haberiyle meÅŸguldü.

Madaya kadar olmasa da Muaddamiye’deki insani durum vahim. Rejim bölgeyi komÅŸu Darayya bölgesinden koparmak için kısa bir süre önce askeri operasyon baÅŸlattı ve bölge 20 gündür büyük bir kuÅŸatma altındı. Öyle ki kısıtlı gıda bile bölgeye giremiyor. Açlıktan ölüm vakaları baÅŸladı bile.

BM Suriye’de yaklaşık 450 bin kiÅŸinin 15 farklı bölgede kuÅŸatma altında yaÅŸadığını açıklamıştı. Kimi bölgeler rejim, kimileri IŞİD, kimileri ise muhalif gruplar tarafından kuÅŸatılıyor.

BM, bu bölgelere yardım ulaÅŸtırmak için ilettiÄŸi taleplerinin sadece yüzde 10’unun kabul edildiÄŸini açıklamıştı.

Suriye'de kuşatma altındaki bölgeler

Madaya: Rejim ve Hizbullah bölgeyi 7 ay önce kuÅŸattı. Bölgeyi 8 bin mayınla çevirdi. Bölgenin nüfusu normal koÅŸullarda 20 bin. Ancak komÅŸu Zebadani, Bükken ve Bludan bölgelerinden gelen sığınmacılarla birlikte mevcut nüfus 40 bini aÅŸmış durumda.

Ceyrud, Ruhaybe ve Dumayr bölgeleri: Hizbullah’ın operasyon baÅŸlattığı DoÄŸu Kalamun'daki bu üç kasaba Nisan 2013’ten bu yana kuÅŸatma altında.

DoÄŸu Guta: Muhaliflerin denetimindeki DoÄŸu Guta, Aralık 2012’den itibaren kuÅŸatma altında. Bölgede elektrik ve insan kullanımına uygun su o tarihten beri yok. DoÄŸu Kırsal anlamına gelen DoÄŸu Guta’da birçok kasaba yer alıyor. Bunların en önemlileri; Duma, Zemelka, Arbin, Ayn Terma, Harasta, Hammuriye, Beyt Sawa, Misraba, Cisrin, Maliha ve Merc (Merc Es Sultan). Sadece Duma'da yerel kaynaklara göre 2015 yılında 601 kiÅŸinin öldü. Bunlardan yüzde 42’si rejimin bombardımanı nedeniyle hayatını kaybetti. Kalanları ise açlıktan öldüğünü söylüyorlar.

Ettel (Tel): Åžam’ın kuzeyinde yer alan Tel bölgesi, Haziran 2015’ten itibaren rejimin kuÅŸatması altında.

Yermuk Kampı: Åžam’ın güneyinde yer alan Yermuk Kampı Suriye’ye sığınan Filistinlilerin yaÅŸadığı bir bölge. Aralık 2012’den beri kuÅŸatma altında. Burada yaÅŸayanların büyük bir bölümü bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Kalanların 3 bin 500’ü iki yıldan bu yana gıda, temiz su, ve tıbbi malzemelere ulaÅŸamıyor.

Darayya: 2012’den itibaren kuÅŸatma altında. Bugüne kadar 2 bin 200 kiÅŸi rejimin saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti.

Muaddamiye: 40 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı bölge 20 günden beri çok sıkı kuÅŸatma altında.

Kanakir: Mart 2015’ten itibaren kuÅŸatma altında

Humus’un Hula, Telbise, Rastan ve Vair bölgeleri: Rejim ile barış anlaÅŸması imzalayan Vair bölgesi hâlâ kuÅŸatma altında. Hula, Restan ve Telbise bölgeleri de 3 yıldan bu yana kuÅŸatma altında.

Halep’in Nubbul ve Zehra bölgeleri: Halep’in kırsalında yer alan rejim yanlısı iki bölge. Muhalifler 2012'den beri bu bölgeleri kuÅŸatma altında tutuyor. Bu iki bölgede yaÅŸayanların sayısı 70 bin. 

Ä°dllib’in Kefreyya ve Fua: Muhaliflerin 2015’te denetimini ele geçirdiÄŸi Ä°dlib’in kırsalında yer alan iki rejim yanlısı bölge. Ä°ran ile muhalif Ahrar-u Åžam grubu arasında varılan ‘Zebadani-Fua-Kefreyya Barış AnlaÅŸması’ kapsamında her iki rejim yanlısı bölgede ateÅŸkes uygulanmıştı ve Ekim ayında yardım girmiÅŸti. Ancak kuÅŸatmaya son verilmemiÅŸti.

Deyr Ez Zor: Ãœlkenin doÄŸusunda yer alan kentte kontrol rejim ile IŞİD arasında bölünmüş durumda. IŞİD HarabeÅŸ, Cura, Kusur ve Bugayla gibi rejimin kontrolündeki bölgeleri kuÅŸattı. 250 binden fazla kiÅŸi yaklaşık bir yıldan beri çok zor ÅŸartlar altında yaşıyor. 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.